Alfa-Zet kan rekenen op Doorbraak-lening

22 april 2022

Alfa-Zet kan rekenen op Doorbraak-lening

Softwarebedrijf Alfa-Zet kan rekenen op Doorbraak-lening

LRM, VLAIO en UHasselt ondersteunen bedrijven die willen digitaliseren, internationaliseren of verduurzamen

HEUSDEN-ZOLDER – Alfa-Zet, het bedrijf achter de slimme softwareoplossingen voor allerhande betaal- en reservatiesystemen, kan rekenen op een Doorbraak-lening van de Limburgse Investeringsmaatschappij LRM, VLAIO Team Bedrijfstrajecten en UHasselt. De Doorbraak-lening is een unieke combinatie van risicokapitaal en subsidies voor ambitieuze kmo’s die willen verduurzamen, digitaliseren en/of internationaliseren. Alfa-Zet kan met klanten als Ahold Delhaize, Bpost, Monizze en verschillende overheidsinstanties in België, Nederland en Frankrijk een knap portfolio voorleggen en wil het verse geld aanwenden om ook andere buitenlandse markten te verkennen.

Marc Strackx, oprichter, CEO en CTO van Alfa-Zet, nam het bedrijf over in 2007 en realiseerde sindsdien de overnames van PingPing en Insal. De medewerkers hebben meer dan dertig jaar ervaring in hardware, software en betaalsystemen op de teller en maken daarmee van Alfa-Zet dé expert op vlak van automaten, kiosken en koppelingen met onder andere betaalsystemen en toegangscontrole. Het bedrijf biedt ondernemers in uiteenlopende sectoren slimme kassa- en betaaloplossingen, ontwikkelt toepassingen voor online bestellingen en reservaties van food, vergaderzalen en ticketing, biometrische toepassingen via de spin-off Palmki (www.palmki.be), én automatisatie voor vendingmachines, kopieertoestellen en koffieautomaten.

“Twee jaar geleden konden we in volle coronaperiode rekenen op een Vlaio-subsidie voor twee van onze eerdere innovatieve ontwikkelingen voor horeca-ondernemers”, zegt Marc Strackx. “Het vers geld dat we nu ophalen via de Doorbraak-lening zal dienen om samenwerkingen met bestaande partners zoals Samsung, Fujitsu en Syntegro te verdiepen, nieuwe partnerships aan te gaan en verder te internationaliseren.” Naast een aantal grote internationale klanten, behoren ook UHasselt, PXL, KU Leuven, UGent, Noshaq en verschillende steden, gemeenten en overheidsinstanties in België en Nederland tot het portfolio van Alfa-Zet.

Gemengde financiering

Met zijn hybride oplossingen biedt Alfa-Zet ondernemers een oplossing met één centraal achterliggend platform dat geïntegreerd kan worden in meerdere systemen en op verschillende toestellen zoals smartphones, tablets en kiosken. Sinds eind maart 2022 is de softwareontwikkelaar ook de partner van Samsung voor de verdeling en de software-integratie van Samsung-kiosken in België.

Daarmee past het bedrijf perfect in de doelgroep van de Doorbraak-lening. Bedrijven kunnen immers in aanmerking komen voor een Doorbraak-lening als ze een positieve impact creëren op minstens twee van de volgende elementen: tewerkstelling, productiviteit, innovatie, ecologische voetafdruk, diversificatie en internationalisatie. De Doorbraak-lening is een unieke cocktail van begeleiding, onderzoek en financiering. LRM, VLAIO Team Bedrijfstrajecten en UHasselt willen er sterke, gezonde en mature bedrijven in Limburg mee ondersteunen bij het definiëren, onderbouwen en implementeren van ambitieuze doorbraakinvesteringen.

De Doorbraak-lening is een achtergestelde lening van 50.000 tot 250.000 euro met een looptijd van 2 tot 8 jaar en een vaste rentevoet van vier procent. LRM voorziet een enveloppe van vijf miljoen euro om doorbraakinvesteringen te financieren.

Doorbraak-bedrijf

“Als groeiende kmo in de slimme maakindustrie is Alfa-Zet een waardevolle aanwinst in ons portfolio”, zegt Gunter Plevoets, Head of Corporate Lending bij LRM. “De combinatie van innovatie, smart manufacturing en internationalisering is voor LRM erg interessant. Bovendien is Alfa-Zet daarmee een perfect ‘Doorbraak-bedrijf’ en zijn we trots om ze met een unieke mix van subsidies en risicokapitaal te kunnen ondersteunen.”

“Als VLAIO-bedrijfsadviseur heb ik Alfa-Zet doorheen de jaren ondersteund en begeleid om hun innovatieve ideeën vorm te geven”, zegt Anke Albregts, Bedrijfsadviseur bij VLAIO. “We faciliteerden samenwerkingen met kennisinstellingen en brachten subsidiemogelijkheden in kaart. Alfa-Zet heeft zo al verschillende innovaties kunnen ontwikkelen en succesvol in de markt kunnen zetten. We zijn trots dat ze op dat elan verdergaan. In combinatie met een Doorbraak-lening kan Alfa-Zet blijven bijdragen aan het digitale Vlaanderen van morgen.”

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x